AŞURE TARİFİ- TAM KIVAMINDA
AŞURE NASIL YAPILIR?
Malzemeler
2.5 Su Bardağı Aşurelik Buğday
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Su Bardağı Haşlanmış Kuru Fasulye
1.5 Su Bardağı Kuru Kayısı( küp küp doğranmış)
1 Su Bardağı Kuru Üzüm( 3-4 saat ılık suda bekletilmiş)
1 Su Bardağından biraz eksik Kuş Üzümü
1 Su Bardağı Fındık ( ikiye bölünmüş)
1 Su Bardağından biraz eksik kuru incir( küp küp doğranmış)
Yarım Su Bardağı Antep Fıstığı ( ikiye bölünmüş)
5 Lt Su ( 25 su bardağı su )
1.5 Su Bardağı Tozşeker
1 Su Bardağı Süt
1 Adet Kabuk Tarçın(isteğe bağlı)
Üzeri İçin
Ceviz
İri Dövülmüş Fındık
İri Dövülmüş Fıstık
Hazırlanışı
Bir Gece Öncesinden Buğdayı ,Nohutu ,ve Kuru fasulyeyi( ayrı kaplarda) ılık suda bekletin.Nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.Aşureyi Pişireceğiniz tencerenin içine Buğdayı ilave edin ve 2 lt su ile buğdaylar iyice açılana kadar pişirin.( suyu az gelirse ekleyin) ( buğdayın haşlama suyunu dökmeyin) ( suyunu bırakıp özleşmesi için iyice pişmesi gerek)Haşlanmış nohut ve fasulyelerin suyunu süzüp pişen buğdayın içine ekleyin.Kuru kayısı ,kuş üzümü,fındık,fıstık ve kuru üzümü(süzün) ilave edip karıştırın. 2 lt su ve kabuk tarçını ekleyin.Kısık ateşte kaynamaya(pişmeye) bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra (malzemeler yumuşadıktan sonra) tarçını çıkarın .
İnciri ilave edin
hemen ardından şekerini ekleyin.Arada bir mutlaka karıştırın. ( dibine tutar) .1 lt daha su ekleyip 5 dakika kaynatın.Son olarak Sütü Ekleyip 10 Dakika Daha kaynattıktan sonra Aşureyi ocaktan alıp biraz ılımaya bırakın.Kaselere döküp yüzü kabuk tuttuktan sonra süsleyebilirsiniz.
Sıcak Yada Soğuk Servis Yapabilirsiniz
Afiyet Olsun:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder