-->

17 Temmuz 2013 Çarşamba

MAKLUBE (MAGLOBA) TARİFİ






Malzemeler


  500gr. Tavuk kanadı  ve bir küçük parça Tavuk  göğsü .

 İki su bardağı uzun tane Yasemin pirinç.

Üç adet orta boy (küçüğe yakın) kemer patlıcan.

 İki adet orta boy patates.

İki adet orta boy soğan


Bir tatlı kaşığı zerdeçal tozu.

Bir tatlı kaşığı köri tozu

  1/ 2 çay kaşığı tarçın tozu
Tuz, Karabiber

Bir yemek kaşığı tereyağı / kızartma için 1,5 su bardağı sıvıyağ.




MAKLUBE (MAGLOBA)NASIL YAPILIR

Hazırlanışı

Tavuk kanatları ve bir parça göğsü 20 dk. Haşlayın, haşlandıktan sonra ayrı bir kaba çıkartıp soğumaya bırakın. Bir parça göğsü elinizle minik minik parçalayın ve onu da ayırın (pilavı kavururken kullanacağız )

 Pirinçleri güzelce yıkayıp tuzlu ve sıcak suda ıslatmaya alın, 15 dk bekletin.
(lezzet püf noktası: Aroma katmak için suyuna kakule ve karanfil taneleri ata bilirsiniz ).

Patlıcanları şerit şerit soyun, ve iki parmak kalınlığında küp küp doğrayın.(acısı giderilmek üzere soğuk suda bekletin (2 , 3 dk.)  sudan alın ve kurulayın , sonra kızartın ve havlu peçete üzerine  ayrı bir kaba alın.

 Patatesleri soyun ve patlıcanlara orantılı bir şekilde küp küp doğrayın.  Sonra koyu renk oluşana dek kızartın ve havlu peçete üzerine ayrı bir kaba kaldırın.

Soğanları soyduktan sonra göz kararı parmak kalınlığından biraz ince bir biçimde yuvarlak yuvarlak kesin. Şeklinin dağılmamasına dikkat edelim. Daha sonra teflon bir tavada ( ben hepsini aynı tavada yapacağımdan Vok tava tercih ettim) tereyağımızdan biraz alıp arkalı önlü kızartın. Ve daha sonra ayrı bir kaba alın.

Haşlamadan çıkan tavuk kanatlarını aynı tava da kalan tereyağından biraz daha alıp arkalı önlü kızartın, kızartmadan sonra yine ayrı bir kaba kaldırın.
(lezzet püf noktası: Kızartma esnasında biraz karabiber ve köri tozu ilave edebilirsiniz).

Pirinçlerin suyunu süzün kalan tereyağını, soğan ve tavuk kanatlarını kızarttığınız tavaya boşaltıp pirinçleri olduğu gibi kavurun. Pirinçlere, kavrulmaya yakın parçaladığınız tavukgöğsünü ekleyin ve biraz karıştırdıktan sonra baharatları ekleyin. Pirinçler birbirinden ayrılana kadar kavurma işlemine devam edin. Pirinçler tane tane olunca altını söndürün ve bir kaşık yardımıyla karanfil ve kakule tanelerini pirincin içinden kaldırın ve atın.

Tencereye Dizme İşlemi
( Not: Tenceremizin düz, dik ve çok geniş olmayan, ayrıca zeminin kenarları hafif oval olmasına ve kulplarının tencere ağzını geçmeyecek sevide aşağıda olmasının gerekliliğine dikkat edin. )

 Tencereyi ocağa alın ve altı iyice kısık ateşte ısıtın, tereyağı gezdirin hemen soğanları zemine güzelce dizin.

Tavuk kanatlarını düzenli bir biçimde soğanların üzerine sıralayın.

 Patatesleri kanatların üzerine dizin ve hafif bastırın her tarafı kaplamasına dikkat edin.

Patlıcanları da aynı şekilde patateslerin üzerine yayın ve tekrar hafif bir şekilde bastırın düz bir zemin elde edin.

 Kavurduğunuz pirinçleri patlıcanların üzerine dökün ve köşe bucak boş kalmayacak şekilde dağıtın ve hafifçe yine bastırın.

 En son sıcak suyu, pirinçlerin üzerinde hafif yüzeceği şekilde, tencereye yavaşça ilave edin.

 Tencerenin altını yüksek ateşe alın ve kaynamaya başladığında kapağını kapatıp pilav pişirme modunda ki kısık ateşe geçin ve 13 dk. Pişmesini bekleyin.

 Pişme süresi dolduktan sonra, ocağı kapatıp Maklube’yi kenara alın, kapak altına havlu peçete serip kapatın ve 10 dk. Dinlendirin.

 Dinlendirme den sonra, kapağını açın ve peçeteyi kaldırın.Tencereyi hafif sağa sola oynatın ve sallayın, tencerede Maklube’nin kıpırdamasını sağlayın. Daha sonra Tencerenizi sığacak şekilde ve ağız kısmına uygun bir tepsi veya büyük servis tabağını tencerenin ağzını kapatıp bir bez veya mutfak havlusu yardımıyla, tencereyi ve tepsiyi iki elinizin arasına dikkatlice alın ve kek kalıbı gibi ters çevirin. Ters çevirdiğiniz tencerenizi yavaşça kaldırın ve Maklubeniz karşınızda :)

 İsteye göre servis edilir, ister tepside bulunan Maklubenin etrafına şeritler halinde salata ve yoğurt ile servis edilir. İsterseniz sade bir şekilde masanızın tam ortasına bir Kral tacı edasında yerleştirip, tabaklara servis  edebilirsiniz.                                                                                                                                                       Afiyet Olsun:)

Hiç yorum yok: